Breaking News
 |  | 

Finanse i biznes

Nowe trendy konsumenckie w sektorze spożywczym

img-responsive

Przełomowy rok 2020 przyniósł ze sobą wiele zmian i trudności, także w sektorze spożywczym. Jednakże, konsumenci wciąż mają swoje preferencje, a nawet nowe pojawiają się trendy na rynku. Dlaczego warto zwrócić uwagę na te zmiany? Ponieważ, dostosowanie się do nich może pomóc firmom w poszerzeniu oferty, zwiększeniu sprzedaży i dotarciu do nowych grup konsumentów. Poniżej przedstawiamy kilka trendów konsumenckich, które z pewnością warto śledzić.

1. Żywność wegańska i wegetariańska – coraz większa popularność

Jednym z największych trendów ostatnich lat jest dieta wegańska i wegetariańska. U osób, które wybierają taki styl życia, wzrasta świadomość i zainteresowanie produktami roślinnymi. Coraz więcej firm oferuje wegańskie lub wegetariańskie produkty, a nawet całkowicie odchodzi od tradycyjnych mięsnych wariantów. Przykłady to: wegańskie hamburgery, sery bez nabiału, tofu i wiele innych.

1. Produkty naturalne i ekologiczne – częściej szukane na półkach

W ostatnim czasie, wiele osób decyduje się na wybór produktów naturalnych i ekologicznych. Konsumenci są bardziej świadomi wpływu chemikaliów na swoje zdrowie oraz środowisko naturalne. Z tego względu, coraz więcej firm stawia na ekologiczne opakowania, oferuje produkty bez konserwantów, barwników czy sztucznych substancji słodzących. Coraz modniejsze stają się superfoods, czyli produkty bogate w witaminy i minerały – np. jagody goji, chia czy spirulina.

1. E-handel – zakupy online w czasie pandemii

Kolejnym trendem, wywołanym przede wszystkim przez pandemię koronawirusa, jest rosnąca popularność zakupów online. Wiele osób unika wychodzenia z domu i zdecydowanie wolą zamawiać potrzebne produkty przez internet, w tym także żywność. Coraz więcej sklepów internetowych oferuje dostawę zamówień żywnościowych do domu, oszczędzając czas i ułatwiając życie w czasach, gdy warto zminimalizować kontakty z ludźmi.

1. Żywność funkcjonalna – dbaj o zdrowie od wewnątrz

Kolejnym trendem są produkty żywnościowe, które mają pozytywny wpływ na zdrowie. W ostatnim czasie, zwiększył się popyt na produkty zawierające prozdrowotne składniki, np. antyoksydanty, błonnik, czy witaminy. Coraz więcej osób zwraca uwagę na to, co kupuje i stawia na produkty, które poza smakiem, mają pozytywny wpływ na ich zdrowie.

1. Żywność gotowa – dla zabieganych

Ostatnimi czasy, coraz większa liczba osób ceni sobie wygodę i chętnie inwestuje w żywność gotową. Firmy spożywcze doskonale zdają sobie z tego sprawę i dostosowują swoje produkty do wymagań konsumentów. Coraz więcej sklepów oferuje dania gotowe do podgrzania, kanapki, czy posiłki w puszkach.

Podsumowując, w obecnych czasach, konsumenci stają się coraz bardziej wymagający i zwracają uwagę na jakość oraz walory zdrowotne spożywanych produktów. Przedsiębiorcy muszą dostosować swoją ofertę, aby sprostać ich wymaganiom i rywalizować z konkurencją. Jak widać, powyżej wymienione trendy wciąż rozwijają się i z pewnością na rynku pojawiają się kolejne, na które warto zwrócić uwagę.

Artykuł powstał przy współpracy z adabloguje.pl

nowe-trendy-konsumenckie-w-sektorze-spozywczym

ABOUT THE AUTHOR